Usługi firm cateringowych bardzo często nie kończą się wyłącznie na przygotowaniu posiłku, ale obejmują również obsługę imprezy okolicznościowej. W takim przypadku będziesz potrzebował odpowiednich mebli cateringowych, które pozwolą Ci na sprawne rozstawienie przygotowanych potraw w każdym miejscu. Jak wybrać odpowiednie stoły? Zobacz, na co zwrócić uwagę przed kupnem i rozważ, co najlepiej sprawdzi się w Twojej firmie.
1. Kształt i szerokość stołu cateringowego a jego zastosowanie
W zależności od tego, jaką imprezę obsługujesz, może ona wymagać od Ciebie innego typu mebli, na których zostaną zaserwowane posiłki. W sklepach internetowych do wyboru masz okrągłe lub prostokątne stoły o różnych rozmiarach. Wśród okrągłych stołów cateringowych znajdziesz niewielkie, coctailowe stoliki barowe o przykładowej wysokości 1100 mm i średnicy 675 mm lub 880 mm, które sprawdzą się na spotkaniach biznesowych czy konferencjach. Istnieją również duże stoły cateringowe okrągłe o wymiarach np. wysokości 740 mm i średnicy 1150 mm lub wysokości 740 mm i średnicy 1800 mm. Te przydadzą się w czasie organizacji imprez rodzinnych, gdy chcesz zapewnić gościom dostęp do przystawek na stole z każdej jego strony.
Jeśli organizujesz przyjęcie w określonej przestrzeni, a stoły muszą wstać wzdłuż ścian, lepszym rozwiązaniem od okrągłych będą stoły prostokątne. Te klasyczne meble wpasują się w każdy typ imprezy, a ich kształt pozwoli na spójne połączenie kilku elementów w jeden ciąg. Prostokątny stół cateringowy może mieć różne wymiary, dzięki czemu z łatwością dopasujesz go do swoich potrzeb. Znajdziesz modele w wielkościach m.in. o długości, szerokości i wysokości: 1220 mm x 610 mm x 740 mm; 1520 mm x 700 mm x 740 mm; 1800 mm x 740 mm x 740 mm.
2. Ciężar stołu cateringowego i jego nośność
Meble cateringowe, jak już sama nazwa wskazuje, są przeznaczone do obsługi imprez okolicznościowych, organizowanych w różnych przestrzeniach – zarówno wewnątrz budynków, jak i na otwartej przestrzeni. Stoły muszą więc być jednocześnie bardzo wytrzymałe i bardzo lekkie. Zbyt duży ciężar stołu sprawi, że stanie się on nieporęczny, a jego przenoszenie i rozstawianie zajmie za dużo czasu i pochłonie zbyt sporo energii. Zadbaj więc o to, aby jego waga nie była wygórowana, a transport i rozstawianie stołów nie będzie problemem.
Wybór konkretnego modelu powinien być podyktowany także jego właściwościami wytrzymałościowymi. Innego typu stołu bowiem będziesz potrzebował do lekkich przekąsek czy stołu z deserami, a innego do dań o dużej wadze. Przed zakupem zwróć uwagę na nośność danego modelu i wybierz odpowiedni, a unikniesz przykrych niespodzianek spowodowanych przeciążeniem stołu cateringowego.
3. Odpowiednia odporność stołu na czynniki zewnętrzne
Meble cateringowe muszą cechować się dużą wytrzymałością i odpornością ze względu na warunki, w jakich będą użytkowane. Wysoka temperatura w lecie i nadmierne promieniowanie słoneczne nie może doprowadzić do ich szybkiego zniszczenia, dlatego wybieraj blaty stołów cateringowych produkowanych z wytrzymałego polietylenu. Konstrukcja nóżek stołu także musi być doskonałej jakości, odpornej na korozję. Stawiaj na malowane
Stoły cateringowe produkowane są z myślą o ich późniejszym przeznaczeniu, dlatego nie musisz obawiać się, że będą one uciążliwe w użytkowaniu. Zadbaj jedynie o to, by wybrać te, których powierzchnia jest odporna na zabrudzenia i łatwa w czyszczeniu, dzięki czemu zachowają swoją użyteczność przez długi czas.